Alkalmazott vagy vállalkozó legyek?

2024.03.26

Munkám során sokszor találkozom édesanyáknál azzal a felvetéssel, hogy a régi munkahely, vagy karrier gyerek után nem működtethető, de akkor mi legyen. Akkor vállalkozó leszek.

Hiszen vállalkozni anyaként milyen előnyös, nincs főnököd, te szabod meg az idődet, ha beteg a gyerek ott lehetsz mellette, ez lesz a nyerő. Ilyenkor fel szoktam hívni a figyelmet arra, hogy vállalkozni szuper dolog, de azért nézzük már meg a hátrányait is. Nincs fix bevétel, a social media jelenlét sok idődet viszi, egy vállalkozás elindítása és felfuttatása rengeteg munkával jár, értékesítés, ügyfélszerzés.

Hiszem azt, hogy a vállalkozói lét lehet szuper egy édesanyának, de nem mindenkinek való.

Van egy dolog, amit még ettől is fontosabbnak tartok, hogy megvizsgáljuk egy coaching folyamatban. Rendben kitaláltad, vállalkozó leszel, de mi az a tevékenység, amit csinálni fogsz? Tényleges szeretem a munkámat projekt lesz ez, ahol ki tudsz teljesedni, vagy kényszervállalkozás?

Két kérdést szoktunk kibontani ebben az esetben:

  • Mi az a tevékenység, amiről ha megkérdezik, hogy mit dolgozol, csillogó szemmel és bármeddig tudsz lelkesen mesélni?
  • Ha azt mondom, hogy nagyjából ez a tevékenység lesz, amit 3-4 évig csinálni fogsz (lesarkítva), akkor boldog leszel, úgy érzed tud motiválni?

Ha valaki kényszerből lesz vállalkozó, és nem azért, mert az a tevékenység számára a lelkesítő, amit végez, akkor jön az első nehézségeknél a feladás, majd a kiégés, csalódás, önbizalomvesztés.

Az Útkereső coaching programban ezeket a témákat járjuk nagyon alaposan körbe, hiszen a kérdéseket én hozom, a megoldás viszont benned van, és a közös munka során ezt hozzuk a felszínre. Ennek kombinációjaként pedig el tudsz jutni a "merre tovább" dilemmától, a "látom az utam" állapotig.

Hiszem azt, hogy sokszor anyaként a vállalkozói lét köré hatalmas illúziót építünk, de én azért vagyok ott a klienseimmel, hogy megnézzük minden oldalról ezt a helyzetet, és a folyamat végére tudja, hogy tényleg az ő útja-e. Ha igen, akkor pedig felállítjuk a stratégiát, hogy mik lesznek az első lépések, és felszínre hozzuk a félelmeket, és blokkokat, hogy ezek a későbbiekben ne tornyosuljanak akadályként a vállalkozás sikere elé.