3 kérdés, amit tegyél fel magadnak mielőtt vállalkozol

2024.03.18

Sok esetben találkozom azzal klienseimnél, hogy keresik az útjukat a munkaerőpiac világában. Lássuk be, ez sokszor nem egyszerű feladat. Jó részüknél ilyenkor eljön az a gondolat, vállalkozó leszek, hiszen ott nincs főnök, én szabom meg az időmet, a bevétel is magasabb lehet.

"Szuper, akkor lássuk mit csinálhatnék?" – jobb esetben fel is merül jó sok ötlet, de valahogy egyik irányába sem sikerül úgy őszinte motivációval megindulni, mindegyik esetében jönnek a kifogások.

Itt jegyezném meg a kifogás gyártás minden új ötlet esetében egy teljesen normális folyamat, hiszen az agyunk arra van kitalálva, hogy a lehető legkisebb energia befektetéssel túléljen. Na már most a változtatás, az önmegvalósítás mióta tartozik kis energiabefektetés alá? Elárulom elég nagy energiát kell mozgósítani hozzá. Szóval az agyad ezerrel tiltakozni fog, és megpróbál téged lebeszélni. Milyen esetben nem fog neki sikerülni? Ha az a vállalkozás, az a tevékenység, tényleg te vagy, tényleg szívből jön és motivál.

Ugyanis egy vállalkozás beindítása nagyon sok munkával, és energia befektetéssel jár. Jöhetnek pofonok, buckák, nem úgy haladsz, ahogy tervezted. Itt pedig felmerülhet a gondolat, lehet nem is nekem való, nem vagyok én elég ehhez. Ezen a ponton akadhat meg a folyamat. Ha az az ötlet egy kényszer helyzet szüleménye, és nem úgy igazán belőled, szívből fakadó, akkor jön egy motiváció vesztés, egy csalódás önmagadban, önbizalmad megy még egy szinttel lejjebb, és a végén ott a feladás.

De mi az a 3 kérdés, amit mindenképp tegyél fel magadnak mielőtt anyaként vállalkozásba vágsz?

  • Mik azok a tevékenységek, amit a napjaimban szeretek csinálni? Mi az én unikum kompetenciám (ez egy olyan kompetencia, ami számodra teljesen természetes, hogy jól csinálod, más meg azt mondja, hogy wow, hogy te ilyet tudsz)? Elő a fehér lapot, és írj. A fehér lap bármit elbír, szóval ne cenzúrázz, csak írj.
  • Milyen félelmeim vannak a vállalkozói léttel kapcsolatban? pl. nem tudom eladni magam; félek a bevételi bizonytalanságtól; mi van, ha nem kíváncsi rám senki; mit fognak mások szólni stb.. Esetleg hordozok-e bármilyen hiedelmeket a vállalkozók kapcsán a múltból? pl. egy vállalkozó nem lehet tisztességes; sok pénzt csak borzasztó sok munkával lehet csinálni; aki gazdag, az szemét stb…
  • Ez az a tevékenység, ami tényleg a szívemből jön? Akkor is csinálnám, ha mondjuk nem kapok pénzt érte? Mert igen, előfordulhat a vállalkozásod elején, hogy a bevétel csak szállingózik, és nehezen indul be. Akkor is motiváltan fogsz menni előre, vagy csak a kényszer miatt vágtál a vállalkozásodba?

Sok anya előtt is lebeg perspektívaként a vállalkozás ötlete, hiszen gyerek mellett kecsegtető tud lenni a függetlenség, a rugalmas munkaidő beosztás, a senki nem mondja meg, hogy mit csinálj szituáció. Viszont ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy egy vállalkozás beindítása sok munka, sok energia, sok bucka, sok önmunka, és sokszor anyagi befektetés.

Az Szárnyaló vállalkozó program alatt ezeket a kérdések mind személyre szabottan vesszük át azokkal a nőkkel, akikben felmerült a vállalkozás gondolata, van sok ötlet is, de valahogy hibázik a megvalósítás. Hiszem azt, hogy nőként nem kell megalkuvónak lennünk a munkaerőpiacon, hanem proaktívan keresnünk kell, hogy számunkra mi az ideális hivatás. És ha a vállalkozás tűnik vonzónak, akkor ez egy igazi kiteljesedés legyen és nem kényszerpálya. A folyamat végén eljutsz a "hogyan tovább" dilemmádtól a "látom az utam" állapotba, és stratégiaként felállítjuk ennek az útnak a lépéseit. Ne egy újabb csalódást gyűjts önmagad irányába, és lombozd le az önbizalmad, hanem hozz tudatos, és megfontolt döntést.

A cél az, hogy minél több boldogan sikeres nő legyen, aki megtalálja a helyét a munka világában, és végre megkapja azt a megbecsülést, amire vágyik, és bevételt tud generálni.