Munkahelyi kiégés: váltsak vagy ne?

2024.03.17

Mi az a jelenség, ami napjainkban mindenkit érint, függetlenül attól, hogy idős vagy fiatal az illető, nő vagy férfi? Persze, hogy a stresszről beszélek. A stressz azon felül, hogy sok betegség kialakulásának a melegágya lehet, egy másik jelenséget is be tud hívni, ami mostanában nagyon gyakori téma, ez pedig a kiégés.

Tehát a magas szintű és kezeletlen, hosszútávon fennálló stressz kiégéshez vezethet. Életünk bármelyik szerepében ki tudunk égni, de sokszor a munkahelyi kiégésé a vezető szerep.

Sok kliensem érkezik azzal, hogy úgy érzi változtatnia kell, mert a kiégés szélén áll, szóval jöhet a munkahely váltás, karrier váltás, és nézzük meg, hogy merre induljon.

Ebben az esetben jön az a kérdés, hogy biztosan ez a megoldás, és a jelenlegi munka vagy munkakörnyezet az, ami generálja? Fontos, hogy megkülönböztessük a kiégés két kiindulópontját: a munkaközeg által vezérelt kiégést, és a belőlünk kiindulót.

Milyen esetekben lehet indokolt a váltás?

 • Ha azt érzed a jelenlegi munkahelyeden nem ismerik el a munkádat, nem érzed magad megbecsülve.
 • Ha demotiválttá tesz, hogy látod jelenlegi munkahelyeden alacsony a béred, és máshol ugyanezért a munkáért többet kereshetnél.
 • Ha toxikus a munkahelyi légkör, nem támogatóak a kollégák, ellenséges a főnök.
 • Ha azt látod, hogy irreális elvárásokat támasztanak a feletteseid (teljesíthetetlen célkitűzések, nem motiváló teljesítményértékelési célok)
 • Ha nem látod magad előtt a fejlődés-, és karrier lehetőségét.
 • Ha felvettek egy munkára, de időközben teljesen átalakul a pozíciód. (pl. felvettek HR toborzónak, de közben kiderül, hogy interjúztatás helyett zömében adminisztrációból áll a feladat, és ez letöri a lelekesedésed)

Mikor nem megoldás a váltás, vagy nem fog eredményt hozni?

 • Nem tudod meghúzni a határaidat, így mindenki rád sózza a nem szeretem feladatokat.
 • Kerülöd a konfliktust, így gyűlik benned az elfojtott véleményed.
 • Ha megoldáskeresés helyett mindig azt nézed, hogy miért nem jó az adott dolog. (Igen, de…)
 • Túlzottan perfekcionista vagy, akinek csak a tökéletes az elfogadható.
 • Életed egyéb területein probléma van, amit a munkával próbálsz kompenzálni, de a tested jelez, hogy nem bírja a tempót.

A második esetben hiába váltasz munkahelyet, vagy hiába hagyod el a pályádat, előbb utóbb új közegben is a kiégés jeleit fogod magadon felfedezni. Mert ez a típusú kiégés nem a környezetedből indul ki, hanem belőled.

Egy egyéni konzultációs folyamatban kiégés közeli (vagy már kiégésben lévő) állapotban megnézzük, hogy ténylegesen mik a te stresszfaktoraid, és mik vezettek el téged ehhez az állapothoz. Ha a környezet a mérgező számodra, akkor megvizsgáljuk a váltási lehetőségeket és a stratégiát, ha viszont belőled indul a probléma, akkor ott mindig az önismereti munka, és a gondolataid és cselekvéseid miértjének a tudatosításán van a fő fókusz.