Pályaváltók: egy presztízs szakmát hagytam el a boldogságért

2024.05.25

Interjú Dr. Fügedi-Hegedűs Orsolyával, egészségügyi szervezetfejlesztővel, valamint a Lillemor Maternity szoptatós ruhamárka megálmodójával

Hogyan születik meg a döntés, hogy az ember elhagy egy presztízs értékű, jól fizető szakmát, hogy a boldogságát válassza? Mi történik akkor, ha az anyasággal megérkezik egy szerelem vállalkozás ötlete is?

A Pályaváltók blog interjú sorozatban olyan nőkkel beszélgetek, akik sikeres karrierváltást vittek véghez. Célom az, hogy a történetük erőt adjon annak, aki éppen pályamódosításon gondolkodik. Interjúalanyaim által olyan felismerésekre és tanulságokra jöhetsz rá, ami motivációt adhat számodra is, hogy bátran elindulj a saját utadon.

Orsi mesél nekünk arról, hogyan változtatta meg az életét a pályaváltása. Milyen félelmei, nehézségei voltak az út elején, és mi az, ami segített neki.

Dr. Fügedi-Hegedűs Orsolya édesanya, egészségügyi szervezetfejlesztő, valamint a Lillemor Maternity szoptatós ruhamárka megálmodója.


Mit dolgoztál a karrierváltásod előtt?

2013-ban fogorvosként végeztem a Semmelweis Egyetemen, ami után kutatói karriert kezdtem kiépíteni, így 7-8 évet töltöttem még tanulással. A PhD fokozat megszerzése mellett 2019-ben diplomáztam Egészségügyi Menedzsment szakon. A tanulmányaim mellett fogorvosi praxisban is dolgoztam jó pár évet.

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy változtatni szeretnél a karrier utadon?

Ez egy meglehetősen hosszú ideig érő döntés volt, amiben a a Covid hozta el a töréspontot: ekkor történt, hogy teljesen kiléptem a fogorvosi szakmából, és elkezdtem főállású praxis menedzserként, később magánegészségügyi szervezetfejlesztőként dolgozni. Ezt megelőzően azonban jó ideje éreztem már, hogy nem tesz boldoggá a hivatásom. Nem távolodtam el teljesen a fogorvosoktól, hiszen az ő munkájukat segítem, hogy könnyebb legyen megszervezni a rendelőjük működtetését.


Személy szerint keveset hallottam még erről a praxis menedzseri szakmáról. Mit csinálsz pontosan?

A praxismenedzser biztosítja az alapot ahhoz, hogy a betegellátás zavartalanul működhessen. Segíti például a hatósági megfelelésekhez kötődő követelmények betartását, és az évenkénti felülvizsgálathoz szükséges dokumentáció előkészítését. Van olyan rendelő, ahol a pénzügyi kontrolling részt is ő tartja kézben. Feladatai közé tartozik még a készletgazdálkodás, valamint akár a panaszkezelés is. Felügyeli a marketing folyamatokat, social media megjelenést. Egy szóval elmondható, hogy egy jó praxis menedzser széleskörűen tudja támogatni a fogorvosok munkáját.

Az változó lehet, hogy melyik rendelőben melyik feladat kap nagyobb hangsúlyt: elmúlt évben nekem ezek közül elsősorban a pénzügyi és a marketing területeken volt elsődleges szerepem.

Volt egy olyan hivatásod, ami presztízs szakmának számít. Mennyire volt nehéz a váltás?

Egy ilyen váltás úgy gondolom, sosem könnyű. Nálam különösen nehézzé tette az, hogy eléggé jellemző rám a megfelelési kényszer és a perfekcionizmus, ráadásul a szüleim is fogorvosok, így nagyon erősen dolgozott bennem az az érzés, hogy nem akarok nekik csalódást okozni. Ezeket a sorokat olvasva teljesen jogosan merülhet fel sokakban a kérdés: mi visz rá valakit, hogy eltávolodjon egy ilyen szakmából, hiszen jól keres, van presztízse és megbecsült hivatás. Én mégis éreztem, hogy nem tesz engem boldoggá. Ennek az volt az oka, hogy a fogorvosi munka egy elképesztően nagy belső szorongást okozott nekem, ami stresszessé és feszültté tett. Mindig törekedtem arra, hogy tökéletesen végezzem a munkámat, és a páciensek elégedettek legyenek, de sajnos a fogorvoslásban nem minden tankönyv szerint működik. Hiába teszed bele szíved-lelked a munkába, ha a beteg jelzi, hogy nem jó az eredmény, például továbbra is fáj a foga. Ez a szakmánk természetes velejárója, s van aki könnyen, van aki nehezebben, de túllép rajta. Engem azonban, személyiségemből adódóan nagyon erősen megviseltek ezek az esetek, napokig rágódtam rajtuk.

Az anyasággal megérkezett az életedbe egy vállalkozási ötlet is. Erről mesélnél egy kicsit?

Van egy hatalmas szerelem projektem, ami az anyasághoz kötődik. Kb. fél éve megálmodtam a Lillemor Maternity szoptatós ruhamárkát, és jelenleg annak a munkálatai, valamint a népszerűsítése zajlik gőzerővel.

Ahogy mondtad a paxis menedzsmentben rátaláltál arra a szakmára, ami boldogságot okoz neked. Hogyan jött el mégis a gondolat, hogy vállalkozást indítasz egy teljesen más területen?

Az a típusú ember vagyok, aki nehezen ül meg a fenekén, így a szülés utáni itthonlét alatt is folyamatosan pörögtek a gondolatok a fejemben. Az ötlet adta magát, hiszen én is egy szoptatós édesanya vagyok, és azt vettem észre, hogy nem igazán tudok olyan ruhát felvenni, ami maximálisan megfelel minden elvárásomnak. Nem találtam olyan ruhákat, amik jó minőségűek, jól érzem magam bennük és csinosak.

Mennyire volt nehéz ez az ugrás? Milyen előkészületeket igényelt a vállalkozás elindítása?

Általában minden vállalkozásra igaz az, hogy csinálta már előtted valaki, így lesz olyan ember, akitől tudsz kérdezni. Nem feltétlenül egyszerű azokat megtalálni, akik hajlandóak információt adni, de kitartó kereséssel nem lehetetlen. Elindulás előtt nagyon fontosnak tartom, hogy az ember az önismeretével is mélyebben foglalkozzon, tisztában legyen azzal, hogy buckák esetén mi tudja motiválni, az úton tartani. Esetemben elmondható például, hogy minden újdonságnál kell, hogy legyen mellettem egy "pajtás", aki hol jobban, hol kevésbé folyik bele a tevékenység szervezésébe, de motiváló- és húzóerőként szükségem van a jelenlétére. Tény az, hogy egy vállalkozás elindítása szinte soha nem zajlik le hiba nélkül, de ezekből tanulhatunk, és szépen lassan minden a helyére kerül.

Volt bármilyen ismétlődő mintázat a váltásaid kapcsán?

Mindkét váltásomnál megfigyelhető, hogy a belső ötlet megléte mellett kellett külső segítség is, valamint egy kis elcsendesülés, hogy meghalljam a belső hangomat. Ahogy említettem az első váltásom a Covid után következett be. A Covid nekem az az időszak volt, ahol egy kicsit volt időm lelassulni, és befelé figyelni. A szerelem vállalkozásom elindításához pedig az anyaság hozta el azt a lecsendesülést, ahol szembenéztem önmagammal, a terveimmel, céljaimmal, ötleteimmel.

Csinálnál valamit másképp a karrierváltásodban, ha visszamehetnél az időben?

Ma már látom, hogy az önismereti munkának mekkora ereje van. Úgy érzem sokkal hamarabb elmennék segítő szakemberhez, hogy dolgozni kezdjünk a bennem lévő gondolatokon, érzéseken, félelmeken és a megfelelési kényszeren. Szerintem egy sikeres karrierváltásnak alapja az, hogy fel tudjuk-e ismerni mire van szükségünk, mi tenne minket boldoggá. Ha a biztos önismereti alapok megvannak, akkor sokkal nagyobb eséllyel fog jól működni egy váltás, vagy egy vállalkozás indítás.

Nem bántad meg, hogy 12 évet töltöttél a fogorvosi- és kutatói tanulmányaiddal, mégis teljesen más lett az utad?

Úgy érzem az egyetemen egy nagyon jó szemléletmódot kaptam, és értékes embereket ismerhettem meg. A baráti köröm nagy részét, a családomat az egyetemnek köszönhetem, ezen felül pedig rengeteg értékes tapasztalatot, élményt, amiért nagyon hálás vagyok. Emiatt sosem jutott eszembe, hogy haszontalan lett volna az a 12 év: a tanulmányaim miatt tudom megtenni jelenleg a social media felületein, hogy nem csak szép szoptatós ruhákat posztolok, hanem időről időre van edukatív tartalmam is. Az egyetemi éveknek köszönhetem, hogy tudom hol keressem a hiteles információkat, így mélyebben beszélhetek például egy-egy szoptatási problémáról, vagy ehhez kötődő nehéz érzésekről. A karrier utam minden pontja hozzátett ahhoz, hogy el merjem indítani a vállalkozásom.

Hogyan érzed magad jelenleg?

Stabil vagyok és boldog, ami kihat a családi életünkre is. A férjem mondta, hogy egészen mások az estéink, a beszélgetéseink, mint amikor egy olyan munkát végeztem, amit nem szerettem. Az ember néha észre sem veszi, hogy a munka miatti szorongás mennyire hatással tud lenni az élete egyéb területeire is, mennyi energiát képes elvenni. Befolyásolja a kreativitást, a motiváltságot, a problémák megoldásának képességét. Ha hozzászokunk ehhez a szorongó állapothoz, akkor ezek szinte fel sem tűnnek. Amikor váltunk és azt csináljuk, amit szeretünk, akkor vesszük észre, hogy milyen minőségi változáson megy keresztül az életünk, és mennyi energiánk felszabadul.

Szerinted mi kell ahhoz, hogy egy karrierváltás sikeres legyen?

A legfontosabb az önismeret. Ha az ember nem ismeri a saját erősségeit, gyengeségeit, valamint vágyait és igényeit, akkor a körülmények csak ide-oda dobálják az élet tengerén. Az önismeret adja meg a belső biztonságot. A második fontos lépés az információszerzés. Lényeges, hogy mielőtt belevágunk a változtatásba, kerüljön a birtokunkba a lehető legtöbb információ. Sok dolog kívülről mindig egy picit rózsaszínebbnek tűnik, emiatt jobb az, ha a teljesebb képet látjuk. Így kevésbé érnek váratlanul minket a buckák az úton. Elmesélem a férjem módszerét, ami segítség lehet mindkét tényezőhöz. A karrierváltása előtt egy ideje érezte már, hogy nem szereti azt a munkát, amit csinál, de nem igazán tisztult a kép számára, hogy merre induljon. Gondolt egyet, és a 20 legközelebbi ismerősének kiküldött egy részletes e-mailt arról, hogy karrierváltáson gondolkodik. Kérte a segítségüket, hogy írjanak egy pár soros válasz e-mailt, hogyan látják őt, szerintük miben jó, milyen szakma illene hozzá stb… Ezáltal nagyon hasznos inputokat kapott, hogy letisztuljon számára a teljes kép. Nyilván ezeket a véleményeket nem vakon kell követni, de adhatnak egy olyan perspektívát, ami segít téged abban, hogy rátalálj a hivatásodra. A férjem útja példa volt számomra, hiszen ő már korábban hasonló váltást vitt véghez, mint amire én készültem. Hálás vagyok, hogy végig támogatott engem. Nagyon fontos, hogy ha változtatáson töröd a fejed, legyen egy támogató háttered.

Mit üzennél azoknak, akik karrierváltáson gondolkodnak, de még a félelmeik erősek?

Tudom mit éreztek, ez egy nagyon nehéz döntési szituáció, és természetes, hogy fél az ember előtte. Sokan sokféleképpen éljük meg ezt a helyzetet, de ha szorongást vagy nehézséget okoz a döntés meghozása, akkor ér segítséget kérni. Akár szakemberét vagy barátokét. Ha a közvetlen környezetben nincs olyan, aki átment hasonlón, a social media felületein is ott vannak azok a vállalkozók, akik előtted járnak, és nyugodtan lehet írni nekik, hogy "karrierváltás/vállalkozásindítás előtt állok, nem vagyok jól. Tudnál pár sort írni, hogy ez ilyenkor hogy működik?" Ők is emberek, szabad tőlük kérdezni. Ez félelmetes lehet, de megéri: nekem legalábbis rengeteget adott egy-egy nyitott, kedves visszajelzés vagy tanács.


Nagyon köszönöm Orsinak, hogy interjúalanyom volt, és megosztotta a történetét velünk. Remélem sok nő tud motivációt meríteni belőle a változás elindításához.


Orsi munkásságát itt tudjátok követni:

Lillemor Maternity: www.lillemor.hu, instagram.com/lillemormaternity

Együttható Podcast Párkapcsolatról, a könnyed témáktól a mélyvízig: https://open.spotify.com/show/3FyxBYC7LKM6PFHnOPxiBf instagram.com/egyutthatopodcast

Fogorvosi kiégésprevenciós tartalmak: instagram.com/dentalmindset