Van helye az anyáknak a munkaerőpiacon?

2024.03.13

Családbarát munkahely. Tele van a munkaerőpiac velük.

Úgy tűnik tendencia lett, hogy a munkáltatók kiakasztják ezt a címkét a honlapjukra, feltüntetik az álláshirdetéseikben, mert iszonyúan jól hangzik. De vajon a családbarát munkahely tényleg anyabarát alkalmazási feltételeket takar?

Azt tapasztalom, hogy valójában a cégek jó része még mindig tart az anyáktól, pláne, ha annak az anyának bölcsis vagy óvis korú gyermeke van. Hiszen köztudott tény, hogy ebben az időszakban a gyerekek sokat hiányozhatnak az intézményekből, és akkor jön az anyák táppénze.

De nem lehet erre kompromisszumos megoldást találni az anyák és a cégek között?

Nagyon sok olyan nővel dolgozom, akik az anyasági otthonlét után nem tudtak visszamenni a munkahelyükre, vagy nem találnak megfelelő munkát, mert ha elhangzik az interjún a bűvös van gyerekem mondat, egyből látszik, hogy bukott az ügy. Pedig sok esetben, ha egy cég lehetőséget, és anyabarát feltételeket kínál a nőknek, akkor tapasztalható, hogy lényegesen lojálisabb és megbízhatóbb munkaerőt kap, hiszen az édesanya motivált, hogy olyan körülmények között dolgozhat, ami neki is és a családjának is jó, tehát teljesít, elkötelezett. Nem beszélve arról, hogy az anyák felelősség tudata is magas szintű, sőt a multi taskingban, és a munka szervezésben is jó kompetenciákkal bírhatnak.

A cégek zömének sok munkakörben van lehetősége, hogy az adott tevékenységet anyabarát feltételekkel ruházhatják fel, mégis kevesen élnek ezzel, hiába a sok családbarát munkahely. Egy 2022-es felmérés szerint (Eurostat adatai alapján) a részben- vagy teljes egészében otthonról dolgozók százalékos aránya jóval kisebb hazánkban, mint a környező országokban. Magyarországon az otthonról dolgozók százalékos száma kevesebb, mint a fele az EU-s átlagnak. A homeoffice lehetősége, a hibrid munkavégzés, vagy távmunka lehetősége, a részmunkaidő, a rugalmas munkaidő mind olyan eszköz, ami segíthetné az anyákat abban, hogy vissza tudjanak integrálódni a munkaerőpiacra, és értékes résztvevői lehessenek annak.

Akkor most anyaként tegyük fel a kezünket, és várjuk azt, hogy változik a munkáltatók hozzáállása? Nem gondolnám, hiszen létezik az egyén felelősségvállalása is a saját életéért.

Anyaként az alábbiakkal tudod segíteni, hogy megtaláld azt a munkát, ami számodra is motiváló, és be tudod illeszteni a gyereknevelés mellé:

  • Kerülj tisztába a vágyaiddal, hogy mik azok a tevékenységek, amiket szeretsz csinálni.
  • Erősítsd az önbizalmadat. Sajnos sok esetben tapasztalható, hogy az otthonlét alatt csökken az édesanyák önbizalma, nem tudják a munkaerőpiaci értéküket, nem találják a helyüket az új élethelyzetben. Ilyen esetben hatalmas segítség lehet egy coaching folyamat, ahol a karrier út tisztázása mellett, fókuszba kerülhetnek az értékek, az önbizalom, és az önértékelés.
  • Nézz rá arra, hogy milyen kompetenciákkal rendelkezel jelenleg, és mi az, ami fejlesztésre szorul. Van-e olyan dolog, amit szívesen tanulnál, ami versenyképesebbé tehetné a tudásod.
  • Építsd fel a portfóliódat. Ide tartozhat egy jó önéletrajz, Linkedin profil, álláskeresési stratégia. Ha úgy érzed, hogy egyedül elakadtál, karrier tanácsadótól, vagy karrier coachtól is tudsz segítséget kérni.
  • Vizsgáld meg, hogy a gyermek előtti szakmádban szeretnél maradni, vagy teljes karrierváltásban gondolkodsz. Milyen lépései lehetnek ennek, nézd meg, hogyan vághatsz bele.
  • Ha pedig azt érzed, hogy keresed a hivatásod, és nem találod, akkor legyen az a fókuszod, hogy kutatod minden nap, elkezdesz foglalkozni önmagaddal, és megismered az igényeidet, vágyaidat, és a lehetőségeidet.

Azt látom, hogy az édesanyák még mindig küzdenek a munkaerőpiacon, pedig abszolút van potenciál az alkalmazásukban. Munkám során pontosan ezért lett a célom az, hogy az anyákat támogassam abban, hogy megtalálják a hivatásukat, zökkenőmentesebb legyen a karrierváltásuk, vagy visszanyerhessék az önbizalmukat.